Gluten, vete och brödberoende

No Twitter Messages.

Har läst lite drygt 100 sidor av boken brödberoende som jag fått låna av Pölder. Ännu en bok som man bör läsa om man är intresserad av ämnet alternativt om man är en sån där Svensson som äter bröd till frukost, fikat, lunchen och sen två mackor till på eftermiddagskaffet (Ping TYP ALLA snickare, elektriker, montörer & golvläggare jag har jobbat med:-)!)
Visst man kan inte generalisera eller klassa allt bröd som dåligt. Det finns såklart olika kvalitet. Lättaste är att känna på brödets vikt. Ju tyngre desto bättre. Men det beror samtidigt lite på vilket syfte ens brödätade har också. Men om du går och köper Pågens fullkornsbröd och tror att du är nyttig för att du samtidigt valde Lätta margarin och fettsnålt kött/ost pålägg. Då. Då är du ute på tunn is, på djupt kallt vatten som kan resultera i ett kallsup som heter duga den dagen diabetes eller någon annan kostrelaterad sjukdom yttrar sig.

Eftersom jag varken ligger inne med  någon doktorsexamen i näringslära eller hur man bäst källkritiskt tolkar böcker som dessa ser jag ofta ett behov av att googla boken och läsa andras tankar och reflektioner av denna liksom många liknande böcker för att få ett bättre perspektiv och flera åsikter om ämnet.
Allt som oftast hamnar jag hos Jacob Gudiuols bloggar träna styrka eller träningslara.se som är oerhört bra skrivna och Jacob och hans kollegor är oerhört rakryggade, även fast jag sällan håller med om allt han/dom skriver eller tycker och tänker.
Det vi dock verkar vara överens om ang gluten är denna faktan: Som finns här 

 

Den vanligaste kritiken mot gluten samt vete är nog annars följande punkter:

 

  • Inflammatoriskt
  • Många tål det inte (glutenkänslighet)
  • Försämrad maghälsa
  • Lektiner ställer till det för immunförsvaret
  • Dåligt upptag av flera mineraler via fytinsyra
  • Högt blodsocker

Anledningen till att ni eventuellt borde läsa vidare om vetes (och den värsta bedragaren, vitt mjöls) påverkan på kroppen får ni om nu läser länken nedan och sedan googlar om dess riker och påverkan på kroppen.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/gluten-gor-fler-sjuka/?utm_content=bufferff99d&utm_source=buffer&utm_medium=twitter&utm_campaiBuffergn=

// Christian

    No Twitter Messages.